Ugrás a fő tartalomra

Leghosszabb futásom: 36 km

         Az úgy volt, hogy nagyon ráértem. És ha már olyan nagyon ráérek, gondoltam, futok egy hosszút, csak, hogy valami különleges is történjen mindennapi futásaim közepette. (itt a verseny szezon, de úgy jött ki, hogy eddig sehol sem tudtam elindulni...)
Szombat délelőtt (tegnap) estem neki a távnak, igaz még az indulás előtt egy órával sem voltam biztos az útvonalat illetően. Két tervem is volt, de aztán a simább útat választottam, ha már 36-38 km körülit szerettem volna mindenképp abszolválni, ne nehezzítsem meg a dolgom feleslegesen.

       Tízkor indultam, körülbelül 12 fokban s végül a Zalaegerszeg - Zalacséb - Zalaegerszeg útvonal mellett döntöttem. Az eleje nagyon jól ment, könnyedén tartottam az 5 - 5:20 -as tempót. Tíz kilométer hamar meglett (második legjobb időmmel). Az volt a terv, hogy elfutok valahová és onnan vissza. Tehát 18 kilométernél, bárhol is vagyok, megfordulok. Ez a forduló Zalacséb túloldalán érkezett el. Ekkor már gondban voltam a frissítéssel. (két deci iso itallal indultam el ;-) Ezért a fordulás után a kerékpárutat elhagyva, befutottam a faluba és a legközelebbi boltban vettem egy fél literes ásványvizet. Hideg volt, de lassan megmelegedett a kezemben. Az órám közben nem állítottam le, így is második legjobb félmaratonomat futottam 1:54m

      Ahogy telt az idő, s gyűltek a kilométerek, egyre melegebb lett. Már az elejétől fogva tűző napon futottam, igaz jól védett a fényellenzős sapeszom. (ezt legalább eltaláltam) De az idő előrehaladtával 20 fok fölé kúszott a hőmérséklet és ez jelentősen rontotta az esélyeim. Próbáltam a vizet beosztani és egy-egy sétát belecsempésztem a futásomba.
26 kilométernél esett szét a mozgásom először. Jelentős erőt igényelt visszavezetnem magam a helyes futómozdulatokhoz. A vizem is elfogyott. Megettem azt az egy gélt, amit magammal hoztam pótlásként. Ekkor már csak a Teskándi bolt járt az agyamban, ahol újabb vizet tudok vételezni. Erőm összeszedve futottam megállás nélkül 8 kilométert. Nagyon meleg volt már ekkor. Ebéd után járt az idő, fél egy körül lehetett.

      Teskándon vásárolt víz nem volt hűtve, de mégis rendkívül hidegnek éreztem. Életmentő víz volt az. Sétáltam egy nagyot, aztán egy rendkívül lassú futásba kezdtem. De futottam! Ennek nagyon őrültem. A tempóm ekkor már csak 6:30 volt. Hol van már a délelőtti ötös pace! ;-) Tudtam, hogy ez lesz, de ilyen nagy melegre nem számítottam, úgy hogy terven kívüli gyengeség vett erőt rajtam. A maradék kilométereket ebben a lassú tempóban abszolváltam.
Le nem vettem a szemem a Nagytemplom tornyiról. Ők már a célt jelentették számomra!

Ezzel a futásommal a futóéletem újabb mérföldkövéhez érkeztem.
A leghosszabb táv amit egyben megfutottam: 36 km.


A két komolyabb lazítás a boltban vásárlást jelenti és az is jól látható, ahogy fokozatosan
csökkent a tempóm a kilométerek számának gyarapodásával
3:31:36 idővel 36 km és 5:52 átlag tempo - ebbek két bevásárlás is benne van ;-)
Persze, ha nem kezdek bele annyir, hanem 5:30-ban végig csinálom, talán több erőm maradt volna a végére, még a meleg ellenére is.

Track - Movescount - Endomondo


Hibák:
1, Későn indultam a hosszú távnak nem megfelelő időpontban
2, Váratlan döntés volt, nem készültem fel a hosszúfutásra
3, Nem vittem magammal megfelelő mennyiségű frissítést - nem készültem fel rendesen
4, Tempó problémák

Tanulságok:
1, Gondold át mikor mennyit akarsz futni és ahhoz készülj fel rendesen - nem lenne rossz egy edzésterv sem... de én nem vagyok edzésterv hívő...
2, Nagy melegben kerüld a hosszú távú futásokat - vagy, ha már mindenáron futni akarsz, időben kezd el.. reggel hétkor pl.
3, Jó ha előre tervezel és már napokkal előtte készülsz rá, szükség esetén extra pihenővel, étkezés...
4, Ha már hosszú futás, akkor a tempót is úgy kell meghatározni, hogy azt tartva, egyenletesen tudja az ember megfutni a távot
4, Gondoskodj megfelelő mennyiségű frissítésről, pénz legyen nálad! mindig jól jön ha gond van ;-)

Ezt is érdemes elolvasni:
Egy hosszú, végre jó idő van
Leghosszabb futásom: 34 km
Leghosszabb futásom 33 km és annak utóélete

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyit jelent egy hetes pihenő a futóteljesítményünkben?

Összehasonlítottam futásom adatait az egy hetes pihenés következményeinek igazolására

Az elmúlt héten nem futottam egy métert sem.
Úgy éreztem, szükségem van egy kis pihenőre, sokat futottam és nekem, komoly teljesítményeket sikerült elérnem:

4x a Bazitai hegy megfutása 21 km - 2:10 perc
36 km - a leghosszabb futásom - 3:30 perc
PB - az egyórás futásom 11.87 km, új rekord
PB - 12 perces teszt 2.69 km, új rekord

S e teljesítmények mellett minden másnap 12 km - t futottam, a szokásos körömet. Nem igazán fordítottam figyelmet a pihenésre, s e teljesítmények után is megfutottam másnap a szokásos 12-őt.
Szóval fáradtnak éreztem magam. Úgy éreztem, bárhol, bármikor eltudnék aludni, nehezen mentem le a lépcsőkön, meg ilyesmi... Ezért úgy döntöttem, egy hét pihenőt adok magamnak. Ez éppen egybe esett az áprilisi téllel ;-) így a nagyon zord itélet időben nem futottam... már úgy is elegem volt a sok hidegből!

Az egy hetes pihenőben semmit sem csináltam. (nem helyes!) Többször sétáltam nagyokat,…

In memorian Hári Gyula - 30 km

30 km futás Hári Gyulára emlékezve
Hári Gyula, Zala megye első ultrafutója, aki dobogós volt a Spartathlonon, Nován született. Hatvan éves lenne. Születésnapja alkalmából emlékfutást szervezett Bérces Edit, ultrafutó, világbajnok.
A program úgy alakult, hogy péntek este egy fórumot tartottunk, ahol találkoztam néhány sok (nagyon sok) kilométeres ultrafutóval, akik megosztották Hári Gyulával kapcsolatos emlékeiket az érdeklődőknek.
Másnap, 18-án, szombat délben a novai temetőben tartottunk egy pár perces emlékezést. Sok futó aláírásával díszített fehér szalagot helyeztünk el a sírján.

Sergyán Gábor és jómagam fél kilenckor indultunk útnak szombat reggel, Zalaegerszegről, hogy aztán harminc kilométert megfutva érkezzünk szülőfalumba, Novára. (Pali bácsi, akinek a lábában 256 ezer kilométer van már és 78 éves) korábban indult, tekintettel a lassabb tempójára.
Enyhe izgalommal szedtem a lábam, hisz a harminc kilométer azért mégis csak harminc kilométer. Nem beszélve arról, hogy három nappal …