Ugrás a fő tartalomra

In memorian Hári Gyula - 30 km

30 km futás Hári Gyulára emlékezve
Hári Gyula, Zala megye első ultrafutója, aki dobogós volt a Spartathlonon, Nován született. Hatvan éves lenne. Születésnapja alkalmából emlékfutást szervezett Bérces Edit, ultrafutó, világbajnok.
A program úgy alakult, hogy péntek este egy fórumot tartottunk, ahol találkoztam néhány sok (nagyon sok) kilométeres ultrafutóval, akik megosztották Hári Gyulával kapcsolatos emlékeiket az érdeklődőknek.
Másnap, 18-án, szombat délben a novai temetőben tartottunk egy pár perces emlékezést. Sok futó aláírásával díszített fehér szalagot helyeztünk el a sírján.

Sergyán Gábor és jómagam fél kilenckor indultunk útnak szombat reggel, Zalaegerszegről, hogy aztán harminc kilométert megfutva érkezzünk szülőfalumba, Novára. (Pali bácsi, akinek a lábában 256 ezer kilométer van már és 78 éves) korábban indult, tekintettel a lassabb tempójára.
Enyhe izgalommal szedtem a lábam, hisz a harminc kilométer azért mégis csak harminc kilométer. Nem beszélve arról, hogy három nappal ezelőtt, szerdán, március 15-én, nem csak a forradalomra emlékezve, futottam szintén harmincat, tehát a két hosszútáv között két nap pihenő volt csak. (ilyet sem csináltam még, végül is a tervem az volt, hogy a heti edzés adagom most nem négy futással teljesítem, hanem csak kettővel ;-) A szerdai futás, nagyon kifárasztott, két nap után is éreztem a vádlimban. Aggódtam, hogy nem hátráltat-e a novai futásban, de szerencsére minden rendben volt.
Szóval enyhe izgalommal és némi aggódalommal futottam Gábor után, aztán később már előtte, a tempót tartva. Mert, hogy Gábor megindult az elején, és ötös tempóval futott. Szóltam, harmincat futunk, kicsit sok lesz.. ekkor élre álltam, és próbáltam belőni a tempót 5:10 és 5:30 közé. Három órára terveztük a futást. Szépen galoppoztunk, elhagytuk Nagylengyelt, megfutottuk az emelkedőket, aztán következett több kilométer lejtmenet, ez jól esett mindkettőnknek. Jó tempóban voltunk és az időjárás is kegyes volt hozzánk. Igazi futó idő volt, 10 fok, borult égbolt. Eső nem esett, pedig nagyon készültünk rá, hogy elázunk útközben, annak viszont nagyon örültünk, hogy nem sütött a nap. Petrikeresztúrt elhagyva, már láttuk, túl korán érkezünk. Jóval hamarabb a megbeszéltnél, és még az Egerszegről indult delegáció sem ért utol bennünket, így hát lassítottunk, sőt, néhány sétát is belecsempésztünk futásunkba.
Barlahida után kaptunk egy videóst, Feri személyében, aki filmezte futásunkat. Több ponton is megállt és vágóképeket készített rólunk, úgy hogy ezen a szakaszon, gyakorlatilag a főútig futottunk folyamatosan. Aztán nekilódultunk a novai dombnak. Hosszú és alattomos, már az ember azt hiszi felért, és nem. Van még benne egy hajlat, amit alulról nem látni... szóval becsapós domb. Itt már utolért bennünket a delegáció Bérces Edit vezetésével. Pár szelfit csináltunk a Nova táblával és bekocogtunk a faluba. A temetőben még egy tiszteletkört lenyomtam, azért is hogy kereken meglegyen a 30 kilométer ;-)
Péntek esti fórum- többen emlékeztek Hári Gyulára
Az utolsó simítások a szalagon... Gábor is aláírja
A szalagot elhelyeztük a sírkövön, masnival megkötve hátúl
Pezzetta Umberto és Hári Gyula emléke


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyit jelent egy hetes pihenő a futóteljesítményünkben?

Összehasonlítottam futásom adatait az egy hetes pihenés következményeinek igazolására

Az elmúlt héten nem futottam egy métert sem.
Úgy éreztem, szükségem van egy kis pihenőre, sokat futottam és nekem, komoly teljesítményeket sikerült elérnem:

4x a Bazitai hegy megfutása 21 km - 2:10 perc
36 km - a leghosszabb futásom - 3:30 perc
PB - az egyórás futásom 11.87 km, új rekord
PB - 12 perces teszt 2.69 km, új rekord

S e teljesítmények mellett minden másnap 12 km - t futottam, a szokásos körömet. Nem igazán fordítottam figyelmet a pihenésre, s e teljesítmények után is megfutottam másnap a szokásos 12-őt.
Szóval fáradtnak éreztem magam. Úgy éreztem, bárhol, bármikor eltudnék aludni, nehezen mentem le a lépcsőkön, meg ilyesmi... Ezért úgy döntöttem, egy hét pihenőt adok magamnak. Ez éppen egybe esett az áprilisi téllel ;-) így a nagyon zord itélet időben nem futottam... már úgy is elegem volt a sok hidegből!

Az egy hetes pihenőben semmit sem csináltam. (nem helyes!) Többször sétáltam nagyokat,…

Leghosszabb futásom: 36 km

Az úgy volt, hogy nagyon ráértem. És ha már olyan nagyon ráérek, gondoltam, futok egy hosszút, csak, hogy valami különleges is történjen mindennapi futásaim közepette. (itt a verseny szezon, de úgy jött ki, hogy eddig sehol sem tudtam elindulni...)
Szombat délelőtt (tegnap) estem neki a távnak, igaz még az indulás előtt egy órával sem voltam biztos az útvonalat illetően. Két tervem is volt, de aztán a simább útat választottam, ha már 36-38 km körülit szerettem volna mindenképp abszolválni, ne nehezzítsem meg a dolgom feleslegesen.

       Tízkor indultam, körülbelül 12 fokban s végül a Zalaegerszeg - Zalacséb - Zalaegerszeg útvonal mellett döntöttem. Az eleje nagyon jól ment, könnyedén tartottam az 5 - 5:20 -as tempót. Tíz kilométer hamar meglett (második legjobb időmmel). Az volt a terv, hogy elfutok valahová és onnan vissza. Tehát 18 kilométernél, bárhol is vagyok, megfordulok. Ez a forduló Zalacséb túloldalán érkezett el. Ekkor már gondban voltam a frissítéssel. (két deci i…