Ugrás a fő tartalomra

Futni hóesésbenFutásom kezdete óta vágytam rá, hogy fussak hóban vagy hóesésben.
Ma mindkettő összejött!

A ZASZ-os (Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók) barátainkkal futottuk a szokásos vasárnapit. Ilyenkor élünk társadalmi életet ;-) igen, a vásárnapi húsleves előtt... mert a legtöbben magányosan futunk, hisz nehéz a sok időbeosztást összehangolni, távolságok is vannak, saját tempók, edzéstervek vannak és ilyesmi, de a vasárnap 9 óra, az állandó, számunkra egy biztos pont! Mindenki tudja, akkor van a közös futás ideje és aki teheti jön. Összegyűlűnk a Sportcentrumban és futás.
Futunk kellemes, beszélgetős tempóban, hisz a közös futás lényege, hogy talákozzunk, beszélgessünk.

Ma különleges nap volt, hisz sok, a csapathoz újonnan csatlakozó futó is velünk tartott, így 17-en vágtunk neki a szokásos 14 kilométeres távnak.
Esett a hó és a cipőink alatt ropogott a hó! Élmény volt! Többünknek kifehéredett a szemöldöke, bajsza... Aztán később a hátrányát is megtapasztaltam, hisz az irányváltoztatás és az előre haladás is kissé körülményes a tíz centis hóban. Több energiát emésztett fel a normális futó mozgás és fárasztóbb volt megfutni a távot, mint rendes körülmények között. Mert az ember éppen mikor tolná magát előre, elrugaszkodna, akkor csúszik meg a cipője... szóval nehéz haladni. De biztosan megvan ennek is techinkája, amiről a svéd futók sokat tudnának mesélni, azt hiszem ;-)

Készítettem egy videót is éppen akkor, amikor a Gálafeji dombot futjuk meg:


A kör végén elbúcsúztunk egymástól, de én ma mindenképpen többet akartam futni, mint a szokásos 14 km, mert kihagytam a szilveszteri futást, így hiányzott a lábamból és lelkemből egy igazán jó hosszú. Úgy, hogy Sólyomhoz csatlakoztunk néhányan (Gyula, Attila, Lilla) és még Ságodot valamint a Gébárti tavat is útbaejtettük ;-)
24,8 km lett a vége és a hó is elált már akkor

Megjegyzések

Monika Vaski üzenete…
A legjobb csapat! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyit jelent egy hetes pihenő a futóteljesítményünkben?

Összehasonlítottam futásom adatait az egy hetes pihenés következményeinek igazolására

Az elmúlt héten nem futottam egy métert sem.
Úgy éreztem, szükségem van egy kis pihenőre, sokat futottam és nekem, komoly teljesítményeket sikerült elérnem:

4x a Bazitai hegy megfutása 21 km - 2:10 perc
36 km - a leghosszabb futásom - 3:30 perc
PB - az egyórás futásom 11.87 km, új rekord
PB - 12 perces teszt 2.69 km, új rekord

S e teljesítmények mellett minden másnap 12 km - t futottam, a szokásos körömet. Nem igazán fordítottam figyelmet a pihenésre, s e teljesítmények után is megfutottam másnap a szokásos 12-őt.
Szóval fáradtnak éreztem magam. Úgy éreztem, bárhol, bármikor eltudnék aludni, nehezen mentem le a lépcsőkön, meg ilyesmi... Ezért úgy döntöttem, egy hét pihenőt adok magamnak. Ez éppen egybe esett az áprilisi téllel ;-) így a nagyon zord itélet időben nem futottam... már úgy is elegem volt a sok hidegből!

Az egy hetes pihenőben semmit sem csináltam. (nem helyes!) Többször sétáltam nagyokat,…

In memorian Hári Gyula - 30 km

30 km futás Hári Gyulára emlékezve
Hári Gyula, Zala megye első ultrafutója, aki dobogós volt a Spartathlonon, Nován született. Hatvan éves lenne. Születésnapja alkalmából emlékfutást szervezett Bérces Edit, ultrafutó, világbajnok.
A program úgy alakult, hogy péntek este egy fórumot tartottunk, ahol találkoztam néhány sok (nagyon sok) kilométeres ultrafutóval, akik megosztották Hári Gyulával kapcsolatos emlékeiket az érdeklődőknek.
Másnap, 18-án, szombat délben a novai temetőben tartottunk egy pár perces emlékezést. Sok futó aláírásával díszített fehér szalagot helyeztünk el a sírján.

Sergyán Gábor és jómagam fél kilenckor indultunk útnak szombat reggel, Zalaegerszegről, hogy aztán harminc kilométert megfutva érkezzünk szülőfalumba, Novára. (Pali bácsi, akinek a lábában 256 ezer kilométer van már és 78 éves) korábban indult, tekintettel a lassabb tempójára.
Enyhe izgalommal szedtem a lábam, hisz a harminc kilométer azért mégis csak harminc kilométer. Nem beszélve arról, hogy három nappal …

Leghosszabb futásom: 36 km

Az úgy volt, hogy nagyon ráértem. És ha már olyan nagyon ráérek, gondoltam, futok egy hosszút, csak, hogy valami különleges is történjen mindennapi futásaim közepette. (itt a verseny szezon, de úgy jött ki, hogy eddig sehol sem tudtam elindulni...)
Szombat délelőtt (tegnap) estem neki a távnak, igaz még az indulás előtt egy órával sem voltam biztos az útvonalat illetően. Két tervem is volt, de aztán a simább útat választottam, ha már 36-38 km körülit szerettem volna mindenképp abszolválni, ne nehezzítsem meg a dolgom feleslegesen.

       Tízkor indultam, körülbelül 12 fokban s végül a Zalaegerszeg - Zalacséb - Zalaegerszeg útvonal mellett döntöttem. Az eleje nagyon jól ment, könnyedén tartottam az 5 - 5:20 -as tempót. Tíz kilométer hamar meglett (második legjobb időmmel). Az volt a terv, hogy elfutok valahová és onnan vissza. Tehát 18 kilométernél, bárhol is vagyok, megfordulok. Ez a forduló Zalacséb túloldalán érkezett el. Ekkor már gondban voltam a frissítéssel. (két deci i…