Ugrás a fő tartalomra

A hetedik: Éjszakai futás - Balatonfüred

I love Balaton Éjszakai futás 10k
Élményszámba menő verseny kis szépséghibával

Jól szervezett és fantasztikus hangulatú verseny.
Nem csak azért mert lehetőség van nagyon korán nevezni a versenyre a megfelelő kedvezményekkel, hanem mert a nevezés pillanatától folyamatosan információkkal, tájékoztatókkal látnak el a versennyel kapcsolatban a szervezők. Rajtcsomagban térkép, tájékoztató, csomagleadási lehetőség stb.. van. Olyan szinten működött ez a jól szervezettség, hogy a célba érkezés után, még a frissítőnket fogyasztottuk a célterületen, már megjött az sms a versenyeredménnyel... Tetszett!


Maga a pálya rendkívül könnyű, mondhatni, a legideálisabb terep a PB hajszolóknak. Gyakorlatilag három kilométer lejtmenet után egy - két sunyi emelkedő után újabb lejtmenetekkel érkeztünk a célba. Szóval Balatonfüred magasan fekvő területéről, a Szent István templom térről indultunk el és futottunk le a Balaton partra sok mellékutcát befutva. A félmaratont teljesítők ugyanazt az útvonalat járták be tíz kilométerig mint a középtávon futók, de ők még kétszer 5.500 méteres kört is futottak a part környékén.
Nehéz volt nem jó időt futni, már csak azért sem, mert - itt a szépséghiba! - megint nem sikerült pontosan kimérni a távolságot. Az órám a befutó után 9.83 km -t mutatott, Mónikáé 9.77 km.-t. Tehát megint nem futottuk meg a 10 kilométert, mint ahogy Keszthelyen sem, (ilovebalaton szervezés volt az is) ott 9.65 km volt a 10k. Ez nagyon szomorú, mert lehet az időeredményeket a suttba vágni... azt gondolom.
Utána néztem a félmaraton sem volt 21.1 km, csak 20.47 km... ez akárhogy is nézzük legalább 600 méter különbség, ami ugye egy 5-6 os irammal futónál kürülbelül három perc pluszt jelentene ha pontosan mérik ki a pályát. Öröm az ürömben?

A saját versenyemmel elégedett vagyok. A szívritmusomat fokozatosan felpörgetve tudtam futni, végig jól éreztem magam és csodálattal figyeltem az embertömeget, ahogy a négysávos úton hömpölyögtünk oda és vissza... jó érzés volt köztük lenni és több ezer emberrel együtt futni!
Most nem futottam el az elejét. Nem is tudtam volna, hisz az első kilométer az előzésekről szólt, mert minél hamarabb szerettem volna a saját, tervezett tempómat felvenni. Tetszett az előzgetés, néha kaszkadőr mutatványokat kellett felvonultatnom, hogy a rengeteg lábban ne akadjak el, vagy éppen nem gáncsoljak el senkit sem. A második kilométer után már ötös körüli tempóval tudtam futni, illetve néha kicsit gyorsabban, (4:44) de semmiképp sem lassabban. Nyolc kilométer után emeltem kicsit a tétet, próbáltam tempót váltani, de rájöttem, hogy nem igazán van kedvem tartósan a konfort zónámon kívül futni, így csak a kilencedik kilométer után kezdtem egy kis hajrába ;-) s ekkor éreztem meg a max. okozta szívdobogásom is, a verseny folyamán először... ergo, nem hajtottam széjjel magam. Meleg volt, élveztem a futást! Ennyi. Jó buli volt. Igazi bulifutam ez az Éjszakai futás!
Befutó után érem a nyakba. Szép a befutó érem ;-)

Köszönet a nagyszerű élményért a szervezőknek!

Eredmény:
Kategóriámban: férfi 45-55 évesek között 71 indulóból a 12. helyen értem célba.
Abszolútban a férfiak között (513 induló) a 96. és az összes (1107) futó közt 119. lettem.


Itt szépen látható, hogy most nem futottam el az elejét, szépen fokozatosan emelkedik a ritmus
Korábbi vesenyeimről itt olvashatsz

Megjegyzések

Irma Irma üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Roland üzenete…
A lényeg, hogy jól érezted magad közben, de az időeredményhez is gratulálok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyit jelent egy hetes pihenő a futóteljesítményünkben?

Összehasonlítottam futásom adatait az egy hetes pihenés következményeinek igazolására

Az elmúlt héten nem futottam egy métert sem.
Úgy éreztem, szükségem van egy kis pihenőre, sokat futottam és nekem, komoly teljesítményeket sikerült elérnem:

4x a Bazitai hegy megfutása 21 km - 2:10 perc
36 km - a leghosszabb futásom - 3:30 perc
PB - az egyórás futásom 11.87 km, új rekord
PB - 12 perces teszt 2.69 km, új rekord

S e teljesítmények mellett minden másnap 12 km - t futottam, a szokásos körömet. Nem igazán fordítottam figyelmet a pihenésre, s e teljesítmények után is megfutottam másnap a szokásos 12-őt.
Szóval fáradtnak éreztem magam. Úgy éreztem, bárhol, bármikor eltudnék aludni, nehezen mentem le a lépcsőkön, meg ilyesmi... Ezért úgy döntöttem, egy hét pihenőt adok magamnak. Ez éppen egybe esett az áprilisi téllel ;-) így a nagyon zord itélet időben nem futottam... már úgy is elegem volt a sok hidegből!

Az egy hetes pihenőben semmit sem csináltam. (nem helyes!) Többször sétáltam nagyokat,…

In memorian Hári Gyula - 30 km

30 km futás Hári Gyulára emlékezve
Hári Gyula, Zala megye első ultrafutója, aki dobogós volt a Spartathlonon, Nován született. Hatvan éves lenne. Születésnapja alkalmából emlékfutást szervezett Bérces Edit, ultrafutó, világbajnok.
A program úgy alakult, hogy péntek este egy fórumot tartottunk, ahol találkoztam néhány sok (nagyon sok) kilométeres ultrafutóval, akik megosztották Hári Gyulával kapcsolatos emlékeiket az érdeklődőknek.
Másnap, 18-án, szombat délben a novai temetőben tartottunk egy pár perces emlékezést. Sok futó aláírásával díszített fehér szalagot helyeztünk el a sírján.

Sergyán Gábor és jómagam fél kilenckor indultunk útnak szombat reggel, Zalaegerszegről, hogy aztán harminc kilométert megfutva érkezzünk szülőfalumba, Novára. (Pali bácsi, akinek a lábában 256 ezer kilométer van már és 78 éves) korábban indult, tekintettel a lassabb tempójára.
Enyhe izgalommal szedtem a lábam, hisz a harminc kilométer azért mégis csak harminc kilométer. Nem beszélve arról, hogy három nappal …

Leghosszabb futásom: 36 km

Az úgy volt, hogy nagyon ráértem. És ha már olyan nagyon ráérek, gondoltam, futok egy hosszút, csak, hogy valami különleges is történjen mindennapi futásaim közepette. (itt a verseny szezon, de úgy jött ki, hogy eddig sehol sem tudtam elindulni...)
Szombat délelőtt (tegnap) estem neki a távnak, igaz még az indulás előtt egy órával sem voltam biztos az útvonalat illetően. Két tervem is volt, de aztán a simább útat választottam, ha már 36-38 km körülit szerettem volna mindenképp abszolválni, ne nehezzítsem meg a dolgom feleslegesen.

       Tízkor indultam, körülbelül 12 fokban s végül a Zalaegerszeg - Zalacséb - Zalaegerszeg útvonal mellett döntöttem. Az eleje nagyon jól ment, könnyedén tartottam az 5 - 5:20 -as tempót. Tíz kilométer hamar meglett (második legjobb időmmel). Az volt a terv, hogy elfutok valahová és onnan vissza. Tehát 18 kilométernél, bárhol is vagyok, megfordulok. Ez a forduló Zalacséb túloldalán érkezett el. Ekkor már gondban voltam a frissítéssel. (két deci i…