Ugrás a fő tartalomra

Indítsd az órát vagy az appot

          Milyen eszközöket használhatunk futásunk fontos és pontos adatainak rögzítésére, hogy fejlődésünket általuk nyomon követhessük?
Az első futásom alkalmával már használtam trackert, azaz egy applikációt, a Sony mobilomra telepített Endomondót. Mert kell valami, amivel a futó kontrollálhatja futását, távolságot és időt mérhet, aki fogyás céljából fut, az pedig a kalória fogyasztását mérheti.
Eleinte csak a távolságot és az időt figyeltem vele és nagyon élveztem, hogy a google térképen rögzítette a futásom útvonalát és ezeket az adatokat később visszakereshetem, összehasonlíthatom egymással, s nyomon követhetem a fejlődésem. Aztán hamar felmerült az igény, hogy a szívritmusra is kellene figyelni, ha az ember kicsit tudományosabban, az egészségére jobban figyelve akar sportolni. Tehát, kell egy Heart Rate Monitor, vagy valami kütyü, amivel futás közbeni szívritmusom tudom követni, rögzíteni.

 Két lehetőség van a futásunk ennek szakaszában, de mindenképp érdemes dönteni, hogy aztán egy rendszerre ráállva dolgozzunk sok éven át, mert a rendszerek között vagy egyáltalán nincs, vagy még nem tökéletes az átjárás, kompatibilitás.
Az egyik a karóra típusú trackerek, amelyek kategóriától függően mérik a workout idejét, a közben elégetett kalóriát, és a szívritmust, a drágábbakban van már GPS és a távolságot, útvonalat is rögzítik. Általában tartozik hozzájuk egy weblap, ahova a regisztrált felhasználó feltöltheti az adatokat és megoszthata barátaival. Ilyen eszközök a Garmin wearable technology, Polar órák és eszközök, a Fitbit, Tom TomSuunto és a Timex eszközei. Ezeket legtöbb esetben mint egy karórát viseljük akár egész nap. Némelyikhez kiegészítésképpen szükség van Heart Rate Monitorra amit a mellkasunkra erősítünk és bluetooth-on keresztül kommunikál az eszközzel. Az olcsóbbak 30-40 ezer forintba kerülnek, 50-80 ezer forintot kérnek a GPS-es trackerekért, órákért de a felsőkategória 150 ezer forintba is kerülhet, pl: Suunto és a Timex dolgai.
Van a viselhető trackereknek egy ún. "okosóra" kategóriája, amelyeket általában okos telefonokhoz készítenek a gyártók, úgy néznek ki mint egy normális karóra, Sony Smartwatch3, Moto360 (Motorola), Apple Watch, LG G Watch, Samsung Gear. Ezek az eszközök a sportadatok rögzítésén túl komoly telefonfunkciókkal és zenehallgatással és videóklippek lejátszásával, emailek és sms-ek olvasásának lehetőségével is okoskodnak.
          A másik lehetőség az okostelefon felkészítése a sportra. Ehhez kell egy GPS-es okostelefon, és az azon futó applikáció, amely kifejezetten arra hivatott, hogy a sporttevékenységünk adatait rögzítse és egy személyre szóló webes felületen összegyűjtse, hogy dolgozni tudjunk az adatokkal, megosszuk barátaink, ismerőseink között, akár szerezzünk információkat is versenyekről stb.
Ha az okostelefonos utat választjuk, és a szívritmus adatokra is szükségünk van akkor minden esetben még egy kb 17 ezer forintos beruházásra van szükség mert vásárolnunk kell egy Heart Rate Monitort. Én a Polar H7 típusú sensort vettem meg, ez a legújabb Polar cucc. Tökéletesen kompatibilis minden platformos okostelefonnal és nagyon kellemes, kényelmes a használata.

Az okostelefonra telepíthető appok közül az egyik legismertebb az Endomondo, melyet én kezdetektől használok, nagy elégedettséggel. Az Endomondo ingyenesen is hasznos tud lenni, de a fullos verziója 6000 forint egy évre. Ilyenkor a szívritmus adatokat is rögzíti, különben nem. A Runtastic alkalmazásnak van sok változata, külön a bringásoknak, futóknak, fekvenyomóknak stb. A fullos appért egyszer kell 1500 forintot fizetni, de később még kérnek pénzt a weblapon a különböző szolgáltatásokért. A Nike+ appot is sokan használják, teljesen ingyenes, jó selfiket tud csinálni futás után és az adatokat a képre másolva lehet megosztani örömünket ha sikerül teljesíteni egy távot... de a Nike-nek van másik trükkje is, lépésszámláló kapható hozzá, amit aztán a Nike cipőkben, már gyárilag kialakított helyre betéve a pontos lépésszámot is tudjuk mérni.
         Látható, több lehetőség is van a sporttevékenységünk és fejlődésünk különböző adatokkal történő rögzítésére és nyomonkövetésére. Mindenképp érdemes dönteni, melyik utat választjuk, mert a rendszerváltás könnyen azt eredményezheti, hogy elvész a korábbi, akár sok éves adathalmazunk, melyeket aztán már nem tudjuk összevetni a legújabbakkal.
Ahogy már említettem, én az Endomondót használom a már említett Polar sensorral, úgy, hogy cipelem a kezemben a Sony Xperia telefonom és egy szintén Sony headsettel pedig swinget hallgatok futás közben, és természetesen az Endomondo kilométerenként közli velem a köridőket, szívritmus és az iram adatait. Tudom a telefon kézben cipelése nem a legjobb megoldás, hisz vannak már karra rögzíthető telefontartók, vagy futó övek is. De egyelőre nekem így is jó.
Remélem írásommal sokat segítettem a kezdő futó társaimnak, kérlek írjátok meg észrevételeitek, ki hogy és miért, vagy éppen miért nem használ kütyüket a futásához. Köszönöm.

Néhány hasznos link:
A legjobb fitness trackerek 2015 -
A legjobb okosórák futóknak 2015 - 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyit jelent egy hetes pihenő a futóteljesítményünkben?

Összehasonlítottam futásom adatait az egy hetes pihenés következményeinek igazolására

Az elmúlt héten nem futottam egy métert sem.
Úgy éreztem, szükségem van egy kis pihenőre, sokat futottam és nekem, komoly teljesítményeket sikerült elérnem:

4x a Bazitai hegy megfutása 21 km - 2:10 perc
36 km - a leghosszabb futásom - 3:30 perc
PB - az egyórás futásom 11.87 km, új rekord
PB - 12 perces teszt 2.69 km, új rekord

S e teljesítmények mellett minden másnap 12 km - t futottam, a szokásos körömet. Nem igazán fordítottam figyelmet a pihenésre, s e teljesítmények után is megfutottam másnap a szokásos 12-őt.
Szóval fáradtnak éreztem magam. Úgy éreztem, bárhol, bármikor eltudnék aludni, nehezen mentem le a lépcsőkön, meg ilyesmi... Ezért úgy döntöttem, egy hét pihenőt adok magamnak. Ez éppen egybe esett az áprilisi téllel ;-) így a nagyon zord itélet időben nem futottam... már úgy is elegem volt a sok hidegből!

Az egy hetes pihenőben semmit sem csináltam. (nem helyes!) Többször sétáltam nagyokat,…

In memorian Hári Gyula - 30 km

30 km futás Hári Gyulára emlékezve
Hári Gyula, Zala megye első ultrafutója, aki dobogós volt a Spartathlonon, Nován született. Hatvan éves lenne. Születésnapja alkalmából emlékfutást szervezett Bérces Edit, ultrafutó, világbajnok.
A program úgy alakult, hogy péntek este egy fórumot tartottunk, ahol találkoztam néhány sok (nagyon sok) kilométeres ultrafutóval, akik megosztották Hári Gyulával kapcsolatos emlékeiket az érdeklődőknek.
Másnap, 18-án, szombat délben a novai temetőben tartottunk egy pár perces emlékezést. Sok futó aláírásával díszített fehér szalagot helyeztünk el a sírján.

Sergyán Gábor és jómagam fél kilenckor indultunk útnak szombat reggel, Zalaegerszegről, hogy aztán harminc kilométert megfutva érkezzünk szülőfalumba, Novára. (Pali bácsi, akinek a lábában 256 ezer kilométer van már és 78 éves) korábban indult, tekintettel a lassabb tempójára.
Enyhe izgalommal szedtem a lábam, hisz a harminc kilométer azért mégis csak harminc kilométer. Nem beszélve arról, hogy három nappal …

Leghosszabb futásom: 36 km

Az úgy volt, hogy nagyon ráértem. És ha már olyan nagyon ráérek, gondoltam, futok egy hosszút, csak, hogy valami különleges is történjen mindennapi futásaim közepette. (itt a verseny szezon, de úgy jött ki, hogy eddig sehol sem tudtam elindulni...)
Szombat délelőtt (tegnap) estem neki a távnak, igaz még az indulás előtt egy órával sem voltam biztos az útvonalat illetően. Két tervem is volt, de aztán a simább útat választottam, ha már 36-38 km körülit szerettem volna mindenképp abszolválni, ne nehezzítsem meg a dolgom feleslegesen.

       Tízkor indultam, körülbelül 12 fokban s végül a Zalaegerszeg - Zalacséb - Zalaegerszeg útvonal mellett döntöttem. Az eleje nagyon jól ment, könnyedén tartottam az 5 - 5:20 -as tempót. Tíz kilométer hamar meglett (második legjobb időmmel). Az volt a terv, hogy elfutok valahová és onnan vissza. Tehát 18 kilométernél, bárhol is vagyok, megfordulok. Ez a forduló Zalacséb túloldalán érkezett el. Ekkor már gondban voltam a frissítéssel. (két deci i…