Ugrás a fő tartalomra

A cipő... az a legfontosabb

Bizony, mint a fotósnak a kiváló objektív,
az autóversenyzőnek az erős aggregát, a futónak annyira kell a jó minőségű futócipő!
Ja, és az igazi futónak több is van, 4-6 párral rendelkezik ;-) hát én nem vagyok az... még...

Az első cipőmet úgy vettem, hogy nem tudtam mit vásárolok. Aztán mikor megfájdult a lábam, mert a betonra optimalizált cipőben futottam rekortánon, rájöttem, rendkívül fontos, hogy jó cipőm legyen és a megfelelő terepre legyen jó cipőm...
Eldöntöttem tehát, hogy a város utcáin fogok futni, mert az nem olyan unalmas, mint a körpályán 15-20 kört teljesíteni. Aztán éppen úgy hozta a sors, hogy Ausztriában járva néhány sport üzletben körülnézhettem, tájékozódhattam futócipő ügyben. Nos ez olyan volt mint egy gyorstalpaló. Felkészült eladóktól pillanatok alatt tisztában voltam mire kell figyelni, s hogyan válasszak futócipőt.

Néhány szempont:
- milyen talajra szánod, hol futsz
- minimum egy számmal legyen nagyobb a lábadnál, mert futás közben a lábad dagad-hat, az újjaid ne érjék el a cipőt
- lábfejed magas, alacsony, van e bokasüllyedésed, milyen a talpadon a súlyelosztás
- lehetőleg valami rikító szinű legyen, mert az a menő ;-)

E tudás birtokában itthon néztem körül és szerencsémre, megint a Decathlon ;-) - ban, találtam egy nagyon jó példányt, aszfaltra tervezve: Asics Gel-Pulse 6 - részletek itt
Mondanom sem kell, mikor megláttam, hogy harminc ezer forintról leárazták tizenhatra, eldőlt...
 
Nem bántam meg, mert megfelelően könnyű, tartja belülről a lábam, (van egy kis bokasüllyedésem) elől - hátul dupla csillapítás... szóval igen jó cipő!
Persze lehet kapni sok fajtát, és ennél sokkal jobb futócipőt is - magam sem gondoltam volna, hogy olyan sok van és mennyire nagy különbségek tudnak lenni cipő és cipő között!
Folyt köv...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyit jelent egy hetes pihenő a futóteljesítményünkben?

Összehasonlítottam futásom adatait az egy hetes pihenés következményeinek igazolására

Az elmúlt héten nem futottam egy métert sem.
Úgy éreztem, szükségem van egy kis pihenőre, sokat futottam és nekem, komoly teljesítményeket sikerült elérnem:

4x a Bazitai hegy megfutása 21 km - 2:10 perc
36 km - a leghosszabb futásom - 3:30 perc
PB - az egyórás futásom 11.87 km, új rekord
PB - 12 perces teszt 2.69 km, új rekord

S e teljesítmények mellett minden másnap 12 km - t futottam, a szokásos körömet. Nem igazán fordítottam figyelmet a pihenésre, s e teljesítmények után is megfutottam másnap a szokásos 12-őt.
Szóval fáradtnak éreztem magam. Úgy éreztem, bárhol, bármikor eltudnék aludni, nehezen mentem le a lépcsőkön, meg ilyesmi... Ezért úgy döntöttem, egy hét pihenőt adok magamnak. Ez éppen egybe esett az áprilisi téllel ;-) így a nagyon zord itélet időben nem futottam... már úgy is elegem volt a sok hidegből!

Az egy hetes pihenőben semmit sem csináltam. (nem helyes!) Többször sétáltam nagyokat,…

In memorian Hári Gyula - 30 km

30 km futás Hári Gyulára emlékezve
Hári Gyula, Zala megye első ultrafutója, aki dobogós volt a Spartathlonon, Nován született. Hatvan éves lenne. Születésnapja alkalmából emlékfutást szervezett Bérces Edit, ultrafutó, világbajnok.
A program úgy alakult, hogy péntek este egy fórumot tartottunk, ahol találkoztam néhány sok (nagyon sok) kilométeres ultrafutóval, akik megosztották Hári Gyulával kapcsolatos emlékeiket az érdeklődőknek.
Másnap, 18-án, szombat délben a novai temetőben tartottunk egy pár perces emlékezést. Sok futó aláírásával díszített fehér szalagot helyeztünk el a sírján.

Sergyán Gábor és jómagam fél kilenckor indultunk útnak szombat reggel, Zalaegerszegről, hogy aztán harminc kilométert megfutva érkezzünk szülőfalumba, Novára. (Pali bácsi, akinek a lábában 256 ezer kilométer van már és 78 éves) korábban indult, tekintettel a lassabb tempójára.
Enyhe izgalommal szedtem a lábam, hisz a harminc kilométer azért mégis csak harminc kilométer. Nem beszélve arról, hogy három nappal …

Leghosszabb futásom: 36 km

Az úgy volt, hogy nagyon ráértem. És ha már olyan nagyon ráérek, gondoltam, futok egy hosszút, csak, hogy valami különleges is történjen mindennapi futásaim közepette. (itt a verseny szezon, de úgy jött ki, hogy eddig sehol sem tudtam elindulni...)
Szombat délelőtt (tegnap) estem neki a távnak, igaz még az indulás előtt egy órával sem voltam biztos az útvonalat illetően. Két tervem is volt, de aztán a simább útat választottam, ha már 36-38 km körülit szerettem volna mindenképp abszolválni, ne nehezzítsem meg a dolgom feleslegesen.

       Tízkor indultam, körülbelül 12 fokban s végül a Zalaegerszeg - Zalacséb - Zalaegerszeg útvonal mellett döntöttem. Az eleje nagyon jól ment, könnyedén tartottam az 5 - 5:20 -as tempót. Tíz kilométer hamar meglett (második legjobb időmmel). Az volt a terv, hogy elfutok valahová és onnan vissza. Tehát 18 kilométernél, bárhol is vagyok, megfordulok. Ez a forduló Zalacséb túloldalán érkezett el. Ekkor már gondban voltam a frissítéssel. (két deci i…